,

Ooggetuigen onder invloed van wiet

De Volkskrant publiceerde vandaag een artikel, ‘Maakt een joint een getuige minder betrouwbaar?‘, over een onderzoek van ALLP-lid Annelies Vredeveldt in samenwerking met een collega aan Florida International University en twee VU studenten.

Getuigen van criminaliteit in het uitgaansleven zijn vaak onder invloed van verdovende middelen. Over de effecten van wiet roken op het geheugen van ooggetuigen is echter nog weinig bekend. Dit nieuwe onderzoek laat zien dat mensen onder invloed van wiet zich minder herinneren van een overval waar zij getuige van zijn geweest, maar niet meer fouten maken dan nuchtere getuigen.

Benevelde ooggetuigen bleken niet beter of slechter te zijn dan nuchtere getuigen in het identificeren van de dader uit een Osloconfrontatie (politie line-up), maar een verrassende bevinding was dat getuigen die wiet hadden gerookt wel significant beter konden inschatten of hun identificatie klopte. Zij hadden meer vertrouwen in correcte beslissingen en twijfelden juist meer wanneer ze een incorrecte beslissing namen.

Voor politie en justitie is het van belang om te weten hoe verdovende middelen, zoals het roken van wiet, de inhoud van getuigenverklaringen en de juistheid van daderidentificaties kan beïnvloeden. In sommige zaken, zoals mishandeling in uitgaansleven, bestaat het enige bewijs immers vaak uitsluitend uit verklaringen van benevelde getuigen.

Voor meer informatie, zie ook het wetenschappelijke artikel over dit onderzoek (vrij toegankelijk).