Afscheid Peter van Koppen

Op 17 maart 2022 nam Peter van Koppen afscheid als hoogleraar Rechtspsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Maastricht. In zijn afscheidsrede, “De ijzeren regels van goud bewijs: Over rechtspsychologie en een eerlijk strafproces”, keek hij terug op een indrukwekkende carrière. Hij besprak de ontwikkelingen van allerlei rechtspsychologische problemen in Nederlandse zaken, van het moment dat hij zijn eerste bestseller “Dubieuze zaken” schreef begin jaren negentig tot nu. Hij besteedde speciale aandacht aan drie specifieke onderwerpen: verhoren, herkenningsprocedures en cold cases. Tot slot dankte hij de vele collega’s waarmee hij door de jaren heen heeft samengewerkt. Zie de volledige tekst van zijn afscheidsrede.

Nadat Peter het podium verliet, betrad Harm Brouwer, voormalig voorzitter van het College van Procureurs-Generaal, het podium. Hij dankte Peter voor al zijn belangrijke bijdragen en overhandigde Peter een liber amicorum genaamd “Bakens in de rechtspsychologie”, met 48 hoofdstukken geschreven door collega’s en vrienden.

Tot slot stapte de burgemeester van Haarlem, Jos Wienen, het podium op. Hij dankte Peter uitgebreid voor zijn verdiensten aan de maatschappij en ridderde hem als Officier in de Orde van Oranje-Nassau, een koninklijke onderscheiding voor mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt op internationaal niveau.

We zullen Peter missen!