,

Project Gerede Twijfel onderzoek naar Warnsveldse Pompmoord wordt bevestigd in documentaire

In 1985 werd de 28-jarige Micelle Mooij neergestoken en dood aangetroffen bij het tankstation in Warnsveld waar zij werkte. Pas in 2004 werden vier mannen veroordeeld voor de moord. Het onderzoek van Project Gerede Twijfel naar de veroordelingen wordt binnenkort bevestigd in een documentaire van de KRO-NCRV. Op 2 februari 2023 verschijnt de driedelige documentaire ‘De Pompmoord waarin een reconstructie gegeven wordt van de onterechte veroordelingen van de Vier van Warnsveld. Naar aanleiding van de documentaire publiceerde de Volkskrant deze week een artikel over de zaak.

Het misdaadonderzoek van de politie naar de moord op Micelle leverde weinig op, totdat er in 2001 nieuwe informatie binnenkwam. Een mysterieus document uit 1988 zou erop wijzen dat Godfried van Haut en drie andere mannen de moord hadden gepleegd. Naar aanleiding daarvan werd de zaak heropend. De vier mannen werden langdurig verhoord en legden uiteindelijk bekentenissen af. Die bekentenissen kwamen echter niet overeen met wat bekend was over het plaats delict. Zo vertelden zij dat zij Micelle in het benzinestation om het leven brachten, terwijl Micelle overduidelijk buiten was aangevallen.

In 2008 deed Project Gerede Twijfel onderzoek naar deze zaak en publiceerde daarover het boek ‘De Warnsveldse Pompmoord ofwel de Vier van Warnsveld’. Uit de analyse bleek dat de vier mannen hoogstwaarschijnlijk onschuldig veroordeeld zijn, terwijl bewijs bestond van hun onschuld en geen bewijs van hun schuld. Inmiddels is een tweede druk van het boek verschenen bij uitgeverij Boom Den Haag.