ALLP workshop in Oñati

Als onderdeel van het project over Interculturele Getuigenverklaringen organiseerden ALLP-leden Annelies Vredeveldt, Dylan Drenk en Maria Shenouda, samen met Jack Staniland (Griffith University) en Nandor Knust (UiT The Artic University of Norway), een inspirerende en interactieve workshop in Oñati, Spanje.

De workshop had als titel ‘Opening the Black Box of International Criminal Investigations: Challenges of Culture and Practice’ en vond plaats in het historische International Institute for the Sociology of Law in Oñati, Gipuzkoa, Spanje.

Professionals uit verschillende vakgebieden, zoals advocaten, openbare aanklagers en psychosociale experts, evenals onderzoekers van een breed scala aan achtergronden en universiteiten waren betrokken bij de workshop.

Deelnemers gaven een presentatie over hun expertise binnen het kader van de workshop. Besproken onderwerpen waren onder andere ‘Cultuur en internationale onderzoeken’, ‘Het geheugen van getuigen in interculturele contexten’, ‘Geheugen en trauma in interviews’ en nog veel meer.

De brede scala aan achtergronden, evenals de combinatie van onderzoekers met professionals leidde tot zeer productieve discussies en informatie-uitwisseling, waarbij professionals hun perspectieven konden uitbreiden met empirische inzichten en onderzoekers ideeën kregen over de obstakels waar professionals tegenaan lopen en waar onderzoek zich meer op zou kunnen richten.

Om de tweedaagse workshop af te sluiten, was er een rondetafelgesprek om input te verzamelen voor een nieuw ALLP-trainingsprogramma voor interviewers, ontwikkeld door postdoc Fenia Ferra and Annelies Vredeveldt. Deelnemers kregen de kans om hun eigen training te ontwerpen, waarbij ze alle besproken kwesties aankaartten, en werden vervolgens gevraagd om feedback te geven op de voorlopige plannen voor het ALLP-trainingsprogramma.

Kortom, het was een succesvolle en boeiende workshop, waarin deelnemers de kloof tussen onderzoek en de praktijk hielpen overbruggen terwijl zij af en toe genoten van de traditionele Txakoli-gerechten en wijn.